SZENT IMRE PLÉBÁNIA
 
 

Városi lelkigyakorlat 2018.

Nagyböjt (lat. Quadragesima = ‘Szent Negyvennap’) a nyugati egyházban a Húsvét előtti negyvennapos böjt ideje. Az első egyetemes Niceai zsinat 325-ben már általános gyakorlatként  beszél róla.  A negyvenes szám Izrael negyvenéves pusztai vándorlására, Mózes 40 napi sínai-hegyi tartózkodására, de leginkább Jézus negyvennapos böjtjére (Mt 4,2) emlékeztet. Mivel vasárnap nem számít böjtnek, ezért azokat leszámítva a Szent Negyvennap Hamvazószerdán kezdődik.
A nagyböjt kettős rendeltetése: a katekumenek felkészítése a keresztség felvételére és a hívek általános bűnbánati ideje, mellyel a húsvéti örömre készítjük fel a lelkünket.
Péntekenként a keresztút imádságával emlékezünk Krisztus megváltó szenvedésére.
A húsvéti misztérium megünneplését nagy mértékben elősegíti Isten igéjének nagyobb buzgósággal való olvasása, az imádságra fordított több idő, a bűnbánat, a böjt és a lelkigyakorlatok (triduum), az önmegtagadások és a szolgáló szeretet cselekedetei.

Sopronban közös városi lelkigyakorlat lesz a Szent István templomban 2018. március 12-14 (hétfő-szerda) között. A szentmisék 18.00 órakor kezdődnek, benne lelkigyakorlatos szentbeszéddel.
A lelkigyakorlatot Szabó József atya, az Egri Papnevelő Intézet spirituálisa tartja. A város papsága 16.30-tól gyóntat a szentmisék előtt és alatt.

vissza


 • Hirdetések

  NAGYBÖJT 4. VASÁRNAPJA

  NAGYBÖJT 4. VASÁRNAPJA

  Március 17-én, 19.00 órakor a Szent Imre templomban a Wespa-vonósnégyes adja elő Joseph Haydn: Megváltónk utolsó hét szava a kersztfán c. művét.
  A belépés díjtalan, adományokat a Karitász javára elfogadunk.

 • Közösségi hírek

  Városi lelkigyakorlat 2018.

  Városi lelkigyakorlat 2018.

  A lelkigyakorlatot Szabó József atya, az Egri Papnevelő Intézet spirituálisa tartja a Szent István templomban 2018. március 12-14 (hétfő-szerda) között.