SZENT IMRE PLÉBÁNIA
 
 

Szent Balázs püspök

SZENT BALÁZS PÜSPÖK

A 316-ban vértanúhalált halt örmény származású püspök a legenda szerint a börtönben raboskodva megmentett egy kisfiút, akinek halszálka állt keresztbe a torkában.

Már a VI. századtól kezdve kérték közbenjárását a torokbetegségek ellen, széles körben a Balázs-áldás a XVI. század óta terjedt el. Szent Balázs egyike a tizennégy segítő szentnek, és a torokfájás mellett sok testi betegség gyógyítójaként tartják számon.

 

A balázsolás régi hagyomány, melyet névről a nem vallásos emberek is szoktak ismerni. Mennyire él a köztudatban az ünnep tartalma? (viedó: http://www.keresztenyelet.hu/videok/)

A balázsáldás szövege: „Szent Balázs püspök és vértanú közbenjárására szabadítson meg téged az Isten a torokbajtól és minden más bajtól: az Atya, a Fiú és a Szentlélek. Ámen.”

Babits Mihály: Balázsolás

vissza


 • Hirdetések

  NAGYBÖJT 1. VASÁRNAPJA

  NAGYBÖJT 1. VASÁRNAPJA

  Keresztutat tartunk Nagyböjt péntekjein, 6.30 órakor a Jézus Szíve templomban és 17.30 órakor a Szent Imre templomban. A keresztút vezetésére a közösségek jelentkezését várjuk.

 • Közösségi hírek

  Szent Balázs püspök

  Szent Balázs püspök

  Szent Balázs egyike a tizennégy segítő szentnek, és a torokfájás mellett sok testi betegség gyógyítójaként tartják számon.