SZENT IMRE PLÉBÁNIA
 
 

Az evangéliumot nyugtatók nélkül kell venni!

Ferenc pápa: Az evangéliumot nyugtatók nélkül kell venni!

A jezsuiták La Civiltà Cattolica című lapjának 4000. számában jelent meg az a beszélgetés, amelyet Ferenc pápa a legfőbb szerzetes elöljárókkal folytatott 2016 novemberében.
A Magyar Kurír oldalán közzétették a teljes szöveget amelyet Tőzsér Endre SP atya fordított.

Ferenc pápa: A legutóbbi szinódus végén minden résztvevő három javaslatot tett a következő szinódus témájára. Azután konzultáltunk a püspöki karokkal. A javaslatok olyan súlyos témák köré csoportosultak, mint az ifjúság, a papképzés, a vallásközi párbeszéd, a béke. A szinódus utáni első ülésen kiválóan megvitattuk a dolgot. Ott voltam én is. Mindig elmegyek, de nem beszélek. Számomra az a fontos, hogy halljam a többieket, tényleg. Fontos, hogy halljam őket, de hagyom, hogy szabadon dolgozhassanak. Így látom, hogyan merülnek fel az egyes kérdések, milyen javaslatok és kulcsfontosságú témák születnek, és hogy ezekre miként reagálnak.

A fiatalokat választották. Egyesek viszont erősen hangsúlyozták a papképzés fontosságát. Személyesen én igencsak szívemen viselem a hivatástisztázás témáját. Többször is figyelmeztettem erre a jezsuitákat: Lengyelországban és azután a generálisi kongregációban. A hivatástisztázás egybefogja a fiatalok életre való felkészítésének kérdését: az összes fiatalról van szó, de különösképpen és nagyobb mértékben a szeminaristákról, a jövőbeli lelkipásztorokról. A papságra való felkészítésnek és a papnövendékek kísérésének szüksége van a hivatástisztázásra.

Jelenleg ez az egyik legnagyobb probléma a papképzésben. A képzésben a formulákhoz, a fekete-fehérben gondolkodáshoz vagyunk szokva, de az élet szürke árnyalataihoz nem. És ami számít, az az élet, nem a formulák. Növekednünk kell a hivatástisztázásban. A fekete-fehérben gondolkodás logikája kazuisztikus absztrakcióhoz vezethet. A hivatástisztázás viszont azt jelenti, hogy az élet szürkeségében haladunk előre, Isten akarata szerint. Isten akaratát pedig az evangélium igaz tanítása és nem egy elvont tanhoz való merev ragaszkodás szerint kell keresni. A fiatalok képzését és a papnövendékek képzését is fontosnak tartom, ezért döntöttem el a végső témát úgy, ahogy azt közzétettük: „A fiatalok, a hit és a hivatástisztázás.”

(A beszélgetés teljes szövege: Magyar Kurír)


 

 
vissza


 • Hirdetések

  NAGYBÖJT 4. VASÁRNAPJA

  NAGYBÖJT 4. VASÁRNAPJA

  Március 17-én, 19.00 órakor a Szent Imre templomban a Wespa-vonósnégyes adja elő Joseph Haydn: Megváltónk utolsó hét szava a kersztfán c. művét.
  A belépés díjtalan, adományokat a Karitász javára elfogadunk.

 • Közösségi hírek

  Városi lelkigyakorlat 2018.

  Városi lelkigyakorlat 2018.

  A lelkigyakorlatot Szabó József atya, az Egri Papnevelő Intézet spirituálisa tartja a Szent István templomban 2018. március 12-14 (hétfő-szerda) között.